Studentenkoor Amsterdam SKA

koor

Het SKA

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een oratoriumkoor van 80 (oud-)studenten uit Amsterdam. Sinds 1987 voert het SKA klassieke en moderne koorwerken uit. Het ene project zingt het koor  a capella, het andere in samenwerking met een (studenten)orkest. Onder leiding van de nieuwe dirigent Fiona Ellis werken de zangers iedere woensdag aan een divers repertoire en geven ze twee- tot driemaal per jaar concerten op de mooiste locaties binnen en buiten Amsterdam.

De concerten zijn de muzikale kers op de SKA-taart, waarmee het koor en Fiona  volgens het adagium voor studenten, door studenten  met een jeugdige benadering de liefde voor koormuziek proberen te verspreiden. De kerkbanken worden tijdens de uitvoeringen dan ook niet alleen gevuld door een vaste fanclub bestaande uit trotse ouders en grootouders, maar ook door jongelingen die kunnen genieten van de muziek.

De laatste jaren zong het SKA werk van o.a. Brahms, Schumann, Pärt, en Poulenc en deed het grotere projecten als Bachs Matthäus- en Johannes-Passion, Mozarts Mis in c klein,  Faurés  Requiem en de Mis voor dubbelkoor van Martin.

In 2017 bestond het Studentenkoor Amsterdam dertig jaar. Dat heeft het koor toen uitgebreid gevierd, met als klapper het jubileumconcert in het Concertgebouw op dinsdag 20 juni. Samen met het CREA Orkest voerde het SKA werk van Mahler, Verdi en Zemlinsky uit. Daarna trokken koor en orkest richting het Zuiden, om op tournee te gaan. Het SKA en het CREA Orkest deden de steden Freising en Bologna aan, waar zij hetzelfde romantische programma nog eens drie keer ten gehore brachten, waaronder in de basiliek San Petronio.

Het SKA zingt naast zijn concerten graag in bijprojecten. In maart 2016 trad het koor op met Ellen ten Damme en saxofoonkwartet Artvark. In mei 2016 was het SKA een van de acts op het Festival International de Musique Universitaire (FIMU) in het Franse Belfort. Het SKA verzorgde in januari 2017 een flashmob tijdens een concert van Nederskaband BAZZOOKAS in de Melkweg. En op 4 mei 2018 zong het SKA tijdens de dodenherdenking bij een dansvoorstelling van Trois in Undercurrent als deel van Theater na de Dam.

Het SKA bestaat uit een diverse groep mensen, tussen wie al zingend veel vriendschappen zijn ontstaan. De leden delen, naast de liefde voor muziek, ook de liefde voor een feestje. Na de repetities wordt er geborreld, en ook na de concerten drinkt het koor graag een glaasje met het publiek en met elkaar. Jaarlijks zijn er een aantal niet te missen feesten, waaronder het Skala. Ook buiten het zingen ondernemen SKA’ers graag van alles met elkaar: ze gaan samen naar de film, op vakantie of naar feestjes. Er zijn zelfs leden die samen onder één dak wonen. Ook ging een deel van het koor in augustus 2018 naar het grote korenfestival Europa Cantat in Tallinn.

 

Koorleden

Sopraan: Aimee Gorman, Annica Vieser, Dara Hammerstein, Elianne van Randen, Eline Verburg, Eline Wijstma, Ellen Verheijen, Fanny Keisala, Feline van Leeuwen, Hannah Heller, Iris Don, Juliette Geradts, Karen van der Ploeg, Lotte Kokkedee, Marlise Huijzer, Mila Bonnema, Mo Tellegen, Nadia Nan, Nina van Rossem, Pauline Haenen, Saar Bakker, Sjoerdje Bruinsma, Sophie Dinglinger, Zita Mees.

Alt: Afke van Aller, Anne van Rijn, Anne Wierenga, Caitlin Boonstra, Dieuwke Papma, Eline Feenstra, Emma Kleiner, Eva Brave, Florence van der Does, Gabriela Greiner, Iris van der Werff, Isabella Keppy, Lea Stadler, Lieke Moonen, Liesje Leertouwer, Lisette van Alewijk, Marrit Woudwijk, Meghan Crebbin-Coates, Meredith Daenen, Milou Francisca, Nienke Groskamp, Rinnah Post, Roosmarijn Jansen, Rosa van Dordrecht, Sabine Rosema en Sofia d’Arco.

Tenor: Abel Bosma, Benedikt Meylahn, Borre Boluijt, Daan Doeleman, Etienne Schoeman, Gijs Weijers, Jim Korink, Kevin Hoogeveen, Koen Leenaers, Momo Schaap, Thomas van der Sommen, Tycho Tax, Wieland de Kruif en Yuri Tax.

Bas: Cas Schutte, Freddie te Roller, Gionata Bouché, Hidde Klein Nagelvoort, Jason Hillebrand, Jelle Don, Lars Klamer, Maarten van Schravendijk, Marijn de Lange, Max Freier, Mees van Houten, Michael Jung, Nick van der Woude, Philip Schlösser, Philippe van Dordrecht, Sander de Jong, Stijn Voet, Dieks van Gogh, Thomas Batelaan, Tijmen van Tol.

De dirigent

Na twaalf jaar met veel plezier onder leiding van Servaas Schreuders te hebben gezongen, is het tijd voor een nieuwe dirigent. Met trots presenteren wij: Fiona Ellis.

Fiona Ellis is sinds september 2020 dirigent en artistiek leider van het Studentenkoor Amsterdam. We kijken uit naar een lange en vruchtbare periode met Fiona aan het roer!

Loopbaan en  ervaring

Fiona volgde een masterprogramma in koordirectie bij het Westminster Choir College in Princeton, VS, waar ze vier universiteitskoren dirigeerde. In haar opleiding deed ze zowel theoretische als praktische ervaring op. Zo werkte ze met meerdere conservatoriumkoren, waarmee ze op tour ging, optrad als residentiekoor bij het Spoleto Festival USA, en deelnam aan opnames en optredens met wereldberoemde orkesten in New York en Philadelphia, zoals het New York Philharmonic, het Philadelphia Orchestra, het Berliner Philharmoniker en het Wiener Philharmoniker. Ook bleef ze in de tussentijd altijd zelf zingen en treedt ze nu nog regelmatig op als sopraan. Na het voltooien van haar masterprogramma in 2016 is Fiona in Nederland komen wonen en werken. Sindsdien heeft ze verschillende koren gedirigeerd, waaronder het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock (NSKAD), de Voorburgse Oratorium Vereniging, en het Flos Campi Koor in Nijmegen. Daarnaast heeft ze bij meerdere koren opgetreden als assisent-dirigent en koormeester, onder andere bij het Toonkunstkoor Amsterdam. Ze wist elk koor waar ze mee werkte met haar eigen unieke repetitiemethodes te engageren.

Het SKA dirigeren

Van meet af aan maakt Fiona indruk op het SKA met haar creatieve en diepgaande manier van dirigeren. Ze houdt ervan om veel aandacht te spenderen aan samenhang en verbinding binnen het koor, een diep begrip van de muziek te bevorderen en ieders zangtechnische kennis te verbeteren. Met haar luchtige toon en liefde voor het koor weet ze ons allemaal mee te slepen in het repetitieproces. Een dirigent die met het SKA nog heel wat gaat bereiken.

 

fiona-headshot-website

SKA-bestuur

Het gezellige, vrolijke en kleurrijke SKA-bestuur breekt regelmatig samen brood en wijn om vervolgens te vergaderen over al die zaken die bij de organisatie van een koor komen kijken. Het repertoire, de concertlocaties, buitenlandreizen, koorweekenden, SKAfans, bijprojecten en de toekomstplannen van het SKA moeten allemaal geregeld worden. Het bestuur heeft daarbij natuurlijk hulp van de commissies, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een excursie naar het buitenland, het organiseren van een flashmob, het vinden van geschikte locaties voor feestjes en borrels, het schrijven van programmaboekjes, het verspreiden van posters, het klaarzetten van het podium en stoelen voor concerten en, heel belangrijk, het klaarzetten en verkopen van die heerlijke zelfgebakken taarten tijdens de concerten.

Samenstelling sinds november 2021:

Voorzitter:  Gijs Weijers
Secretaris:  Karen van der Ploeg
Penningmeester:  Benedikt Meylahn
PR:  Sjoerdje Bruinsma
Concertzaken:  Sander de Jong
Koorzaken:  Freddie te Roller

SKA bestuur november 2021V.l.n.r.: Freddie, Sjoerdje, Benedikt, Gijs, Sander, Karen.