Studentenkoor Amsterdam SKA

koor

Het SKA

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een oratoriumkoor van 80 (oud-)studenten uit Amsterdam. Sinds 1987 voert het SKA klassieke en moderne koorwerken uit. Het ene project zingt het SKA a capella, het volgende werkt het samen met een (studenten)orkest. Onder leiding van dirigent Servaas Schreuders werken de leden elke woensdag aan een divers repertoire en geven ze twee- tot driemaal per jaar concerten op de mooiste locaties binnen en buiten Amsterdam.

De concerten zijn de muzikale kers op de SKA-taart, waarmee het SKA en Servaas volgens het adagium voor studenten, door studenten met een jeugdige benadering de liefde voor koormuziek proberen te verspreiden. De kerkbanken worden tijdens de uitvoeringen dan ook niet alleen gevuld door een vaste fanclub bestaande uit trotse ouders en grootouders, maar ook door jongelingen die kunnen genieten van de muziek.

De laatste jaren zong het SKA werk van o.a. Whitacre, Gjeilo, Pärt, Martin en Poulenc en deed het grotere projecten als de Passies van Bach, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Rachmaninoffs Liturgie van St. Johannes Chrysostomus en Rossini’s Petite Messe Solennelle.

Naast de eigen concerten voert het SKA bijprojecten uit. In maart 2016 trad het koor op met Ellen ten Damme en saxofoonkwartet Artvark. In november 2015 was het SKA live te gast bij Podium Witteman. Een deel van het SKA nam in november 2014 in Brussel deel aan 1000 Voices for Peace, en in 2013 zong het koor met Het Orkest Amsterdam Prokofiev’s ‘Alexander Nevsky’. In mei 2016 was het SKA een van de acts op het Festival International de Musique Universitaire (FIMU) in het Franse Belfort. Het SKA verzorgde in januari 2017 een flashmob tijdens een concert van Nederskaband BAZZOOKAS in de Melkweg.

In 2017 bestaat het Studentenkoor Amsterdam dertig jaar. Dat heeft het koor in het voorbije concertseizoen uitgebreid gevierd, met als klapper het jubileumconcert in het Concertgebouw op dinsdag 20 juni. Samen met het CREA Orkest voerde het SKA werk van Mahler, Verdi en Zemlinsky uit. Daarna gingen koor en orkest op tournee en trokken zij tezamen richting het Zuiden. Tijdens de tiendaagse tournee deden het SKA en het CREA Orkest de steden Freising en Bologna aan, waar zij hetzelfde romantische programma nog eens drie keer ten gehore brachten. Inmiddels is het SKA weer geretourneerd en verheugt het zich op een nieuw concertseizoen, met nieuwe muziek en nieuwe leden.

Het SKA bestaat uit een diverse groep mensen, tussen wie al zingend veel vriendschappen zijn ontstaan. De leden delen, naast de liefde voor muziek, ook de liefde voor een feestje. Na de repetities wordt er geborreld, en ook na de concerten drinkt het koor graag een glaasje met het publiek en met elkaar. Jaarlijks zijn er een aantal niet te missen feesten, waaronder het SKALA. Ook daarbuiten ondernemen SKA’ers graag van alles met elkaar: ze gaan samen naar de film, op vakantie of naar feestjes. Sommige SKA’ers wonen zelfs samen.

Wil je meezingen?

In september ben je welkom bij onze open repetities en audities. Meer informatie daarover vind je onder het kopje ‘ meezingen’ .

Het SKA repeteert elke woensdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in de muziekzaal van CREA. Na afloop gaan we borrelen in een café in de buurt. Omdat je pas écht mooie harmonieën krijgt als je zoveel mogelijk samen zingt, is het de bedoeling dat je thuis oefent en altijd aanwezig bent – tenzij je natuurlijk een geldige reden hebt. Daarnaast hebben we per project een (verplicht) koorweekend ergens in Nederland waar we repeteren en elkaar nog beter leren kennen.

 

dsc_1451

Koorleden

Sopraan: Sarah Aly, Yke de Boer, Nynke Boiten, Sara Corbey, Sophie Dinglinger, Tara Elsen, Sarah-Katharina Hoppner, Rosanne Hoenderdos, Ina Klamer, Hannah Lutzenberger, Jolijn Peters, Eva van der Post, Merel Roobeek, Liesbeth Schillemans, Amber Tijsma, Tina Varkevisser, Teresa Veerman, Eline Verburg, Sylvia Vermeulen, Leanna Vis, Rosie Voorthuis.

Alt: Afke van Aller, Simone de Boer, Caitlin Boonstra, Birte Carelse, Leonoor Coppoolse, Esther Dekker, Sanne van den Driesschen, Eline Feenstra, Carien Groot, Lisalot Holleman, Alissa Kerklingh, Leonie Koopman, Katjoesja Kruiger, Lotte Lepoutre, Marleen Maris, Lieke Moonen, Lynette Peeters, Aya Polderman, Sofiya Popova, Annet Pots, Marlou van Rijn, Lilia Romero, Britt Ruigrok, Rilke Snoeren, Rosa Vaalburg, Floortje Vermeulen,  Anouk van der Vossen, Anne Wierenga, Hester van Woudenberg.

Tenor: Ilari Anemaet, Jeroen Bakker, Abel Bosma, Sam Coxon, Daan Doeleman, Johan Hibender, Bram Jaarsma, Pablo Kamsteeg, Joost Meulman, Jan Munters, Mark Nijland, Michiel van der Padt, Hanno Reeder, Maurits Ros, Job Sollman, Imre van Son, Laurens Verhoef, Siebert Wielstra.

Bas: Paulus van Aalstede, Thomas van Barneveld, Thomas Batelaan, Frank Bijvank, Remy Carre, Jelle Don, Philippe van Dordrecht, Reinier Garretsen, Dieks van Gogh, Jason Hillebrand, Simon Hofman, Reinder Hoogeboom, Thomas Kaspers, Lars Klamer, Tommie Leisink, Jeen de Leur, Boris Post, Maarten van Schravendijk, Maurice Versteegh, Stijn Voet, Sander Westerveld.

De dirigent

Wat is het toch een leuke vent

Servaas Schreuders (1965) is sinds 2008 dirigent en artistiek leider van het Studentenkoor Amsterdam. Volgend jaar zullen wij dus nog een feest te vieren hebben, het tienjarig jubileum van onze dirigent!

Servaas studeerde trombone aan het Maastrichts Conservatorium. In 1992 volgde hij een applicatiecursus koordirectie bij de toenmalige SNK (tegenwoordig Unisono) en nam hij diverse keren deel aan de Kurt Thomas Cursus. In 2005 rondde hij de opleiding koordirectie bij Rob Vermeulen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met lof af.

In de afgelopen jaren is hij dirigent geweest van diverse koren, van kinderkoor tot strijdliederenkoor. Ook is hij meerdere keren repetitor geweest bij het Nederlands Studenten Kamerkoor. Vooral ook is hij docent aan het Utrechts Conservatorium voor de opleiding Docent Muziek, als favoriet van menig student.

Servaas leidt de repetities van het SKA met enthousiasme, humor en toewijding. Bovendien heeft hij een geweldig gehoor en hoort hij iedere valse noot waarop hij je met één blik de mond weet te snoeren. Daarna volgt gelukkig altijd de glimlach. Het is ook daarom dat zoveel afgestudeerden zo graag nog blijven hangen bij het SKA. Zij kunnen Servaas niet missen.  Een waardige dirigent.

032-fx2_0114

Servaas Schreuders

SKA-bestuur

Het gezellige, vrolijke en kleurrijke SKA-bestuur breekt regelmatig samen brood en wijn om vervolgens te vergaderen over al die zaken die bij de organisatie van een koor komen kijken. Het repertoire, de concertlocaties, buitenlandreizen, koorweekenden, SKAfans, bijprojecten en de toekomstplannen van het SKA moeten allemaal geregeld worden. Het bestuur heeft daarbij natuurlijk hulp van de commissies, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een excursie naar het buitenland, het organiseren van een flashmob, het vinden van geschikte locaties voor feestjes en borrels, het schrijven van programmaboekjes, het verspreiden van posters, het klaarzetten van het podium en stoelen voor concerten en, heel belangrijk, het klaarzetten en verkopen van die heerlijke zelfgebakken taarten tijdens de concerten.

Samenstelling april 2017:

Voorzitter: Sara Corbey
Secretaris: Dieks van Gogh
Penningmeester: Sander Westerveld
PR: Liesbeth Schillemans
Concertzaken: Thomas Kaspers
Koorzaken: Jolijn Peters

vlnr Thomas, Sara, Liesbeth, Sander, Dieks en Jolijn