Studentenkoor Amsterdam SKA

koor

Het SKA

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een oratoriumkoor van 80 (oud-)studenten uit Amsterdam. Sinds 1987 voert het SKA klassieke en moderne koorwerken uit. Het ene project zingt het koor a capella, het andere in samenwerking met een (studenten)orkest. Onder leiding van dirigent Servaas Schreuders werken de zangers iedere woensdag aan een divers repertoire en geven ze twee- tot driemaal per jaar concerten op de mooiste locaties binnen en buiten Amsterdam.

De concerten zijn de muzikale kers op de SKA-taart, waarmee het koor en Servaas volgens het adagium voor studenten, door studenten met een jeugdige benadering de liefde voor koormuziek proberen te verspreiden. De kerkbanken worden tijdens de uitvoeringen dan ook niet alleen gevuld door een vaste fanclub bestaande uit trotse ouders en grootouders, maar ook door jongelingen die kunnen genieten van de muziek.

De laatste jaren zong het SKA werk van o.a. Brahms, Schumann, Pärt, en Poulenc en deed het grotere projecten als Bachs Matthäus- en Johannes-Passion, Mozarts Mis in c klein, Faurés Requiem en de Mis voor dubbelkoor van Martin.

In 2017 bestond het Studentenkoor Amsterdam dertig jaar. Dat heeft het koor toen uitgebreid gevierd, met als klapper het jubileumconcert in het Concertgebouw op dinsdag 20 juni. Samen met het CREA Orkest voerde het SKA werk van Mahler, Verdi en Zemlinsky uit. Daarna trokken koor en orkest richting het Zuiden, om op tournee te gaan. Het SKA en het CREA Orkest deden de steden Freising en Bologna aan, waar zij hetzelfde romantische programma nog eens drie keer ten gehore brachten, waaronder in de basiliek San Petronio.

Het SKA zingt naast zijn concerten graag in bijprojecten. In maart 2016 trad het koor op met Ellen ten Damme en saxofoonkwartet Artvark. In mei 2016 was het SKA een van de acts op het Festival International de Musique Universitaire (FIMU) in het Franse Belfort. Het SKA verzorgde in januari 2017 een flashmob tijdens een concert van Nederskaband BAZZOOKAS in de Melkweg. En op 4 mei 2018 zong het SKA tijdens de dodenherdenking bij een dansvoorstelling van Trois in Undercurrent als deel van Theater na de Dam.

Het SKA bestaat uit een diverse groep mensen, tussen wie al zingend veel vriendschappen zijn ontstaan. De leden delen, naast de liefde voor muziek, ook de liefde voor een feestje. Na de repetities wordt er geborreld, en ook na de concerten drinkt het koor graag een glaasje met het publiek en met elkaar. Jaarlijks zijn er een aantal niet te missen feesten, waaronder het Skala. Ook buiten het zingen ondernemen SKA’ers graag van alles met elkaar: ze gaan samen naar de film, op vakantie of naar feestjes. Er zijn zelfs leden die samen onder één dak wonen. Ook ging een deel van het koor in augustus 2018 naar het grote korenfestival Europa Cantat in Tallinn.

 

Koorleden

Sopraan: Amber Tijsma, Dominique de Vlaming, Elianne van Randen, Eline Verburg, Imke van Herk, Iris Don, Karen van der Ploeg, Laura Thiel, Leanna Vis, Liesbeth Schillemans, Marie Koet, Merel Roobeek, Michelia Kramer, Nynke Boiten, Nynke Jorna, Rebecca Sier, Saar Bakker, Sara Corbey, Sarah Aly, Saskia van Altena, Sjoerdje Bruinsma, Sophie Dinglinger, Sylvia Vermeulen & Tina Varkevisser.

Alt: Afke van Aller, Anne van Rijn, Anne Wierenga, Annet Pots, Birte Carelse, Britt Ruigrok, Caitlin Boonstra, Dieuwke Papma, Eline Feenstra, Emily Schroeter, Eva Brave, Floortje Vermeulen, Ina Klamer, Jolijn Peters, Leonie Warlo, Lieke Moonen, Linnea Thomander, Lisa van Dijck, Lisette van Alewijk, Lydia Leibbrandt, Lynette Peeters, Marrit Woudwijk, Nina Kaiser, Rosa Vaalburg, Rosanne Hoenderdos, Sabine Rosema & Simone Sarah de Boer.

Tenor: Abel Bosma, Bram Jaarsma, Daan Doeleman, Douwe Sternfeld, Gijs Weijers, Ilari Anemaet, Imre van Son, Jan Munters, Jeroen Krijnen, Joost Meulman, Laurens Verhoef, Michiel van der Padt, Pablo Kamsteeg, Siebert Wielstra & Thomas van der Sommen.

Bas: Antonio Malara, Boris Post, Christiaan Roodenburg, Daan Mulder, Diederik van Langen, Dieks van Gogh, Freddie te Roller, Jared Freed, Jason Hillebrand, Jelle Don, Jelle Hoekstra, Justin de Brabander, Lars Klamer, Lennart de Geus, Peer van Tetterode, Philippe van Dordrecht, Reinier Garretsen, Remy Carre, Sacha Palies, Sander Westerveld, Sander de Jong, Stijn Voet, Thomas Batelaan & Tijmen van Tol.

De dirigent

Wat is het toch een leuke vent

Servaas Schreuders (1965) is sinds 2008 dirigent en artistiek leider van het Studentenkoor Amsterdam. We hebben dus wat te vieren dit jaar, het tienjarig jubileum van onze dirigent!

Servaas studeerde trombone aan het Maastrichts Conservatorium. In 1992 volgde hij een applicatiecursus koordirectie bij de toenmalige SNK (tegenwoordig Unisono) en nam hij diverse keren deel aan de Kurt Thomas Cursus. In 2005 rondde hij de opleiding koordirectie bij Rob Vermeulen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met lof af.

In de afgelopen jaren is hij dirigent geweest van diverse koren, van kinderkoor tot strijdliederenkoor. Ook is hij meerdere keren repetitor geweest bij het Nederlands Studenten Kamerkoor. Vooral ook is hij docent aan het Utrechts Conservatorium voor de opleiding Docent Muziek, als favoriet van menig student.

Servaas leidt de repetities van het SKA met enthousiasme, humor en toewijding. Bovendien heeft hij een geweldig gehoor en hoort hij iedere valse noot waarop hij je met één blik de mond weet te snoeren. Daarna volgt gelukkig altijd de glimlach. Het is ook daarom dat zoveel afgestudeerden zo graag nog blijven hangen bij het SKA. Zij kunnen Servaas niet missen.  Een waardige dirigent.

032-fx2_0114

Servaas Schreuders

SKA-bestuur

Het gezellige, vrolijke en kleurrijke SKA-bestuur breekt regelmatig samen brood en wijn om vervolgens te vergaderen over al die zaken die bij de organisatie van een koor komen kijken. Het repertoire, de concertlocaties, buitenlandreizen, koorweekenden, SKAfans, bijprojecten en de toekomstplannen van het SKA moeten allemaal geregeld worden. Het bestuur heeft daarbij natuurlijk hulp van de commissies, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een excursie naar het buitenland, het organiseren van een flashmob, het vinden van geschikte locaties voor feestjes en borrels, het schrijven van programmaboekjes, het verspreiden van posters, het klaarzetten van het podium en stoelen voor concerten en, heel belangrijk, het klaarzetten en verkopen van die heerlijke zelfgebakken taarten tijdens de concerten.

Samenstelling september 2018:

Voorzitter: Lisa van Dijck
Secretaris: Lars Klamer
Penningmeester: Saar Bakker
PR: Eline Feenstra
Concertzaken: Daan Doeleman
Koorzaken: Anne van Rijn

 

000035-2

Van links naar rechts en van boven naar beneden:  Saar, Anne, Lisa, Lars, Daan en Eline