Studentenkoor Amsterdam SKA

koor

Het SKA

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is het jonge oratoriumkoor van 80 (oud-)studenten uit Amsterdam. Sinds 1987 voert het SKA klassiek én modern koorrepertoire en a capella werk uit. Onder leiding van dirigent Servaas Schreuders werken de koorleden elke woensdag aan een divers repertoire, dat twee- tot driemaal per jaar op de mooiste locaties binnen- en buiten Amsterdam wordt uitgevoerd. Het SKA onderscheidt zich bij deze concerten door ambitie, enthousiasme en haar frisse benadering van klassieke muziek.

De concerten, vaak in samenwerking met (student)orkesten, trekken behalve een grote schare vaste fans altijd veel nieuwe mensen, vooral veel studenten. Volgens het adagium voor studenten, door studenten, proberen Servaas en het SKA met een jeugdige draai aan eigenzinnig repertoire de liefde voor koormuziek te verspreiden.

De laatste jaren zong het SKA werk van o.a. Whitacre, Gjeilo, Pärt, Martin en Poulenc en grotere projecten als de Passies van Bach (de Matthäus en de Johannes), Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Rachmaninoffs Liturgie van St Johannes Chrysostomos en Rossini’s Petite Messe Solennelle.

Behalve eigen concerten doet het SKA bijprojecten. In maart 2016 trad  het SKA op samen met Ellen ten Damme en saxofoonkwartet Artvark. In november 2015 was het SKA live te gast bij Podium Witteman. Een deel van het SKA was in november 2014 in Brussel voor 1000 Voices for Peace, en in 2013 zong het koor met Het Orkest Amsterdam Prokofiev’s ‘Alexander Nevsky’. In mei 2016 was het SKA een van de acts op het Festival International de Musique Universitaire (FIMU) in het Franse Belfort. In januari 2017 verzorgde het SKA een flashmob tijdens een concert van Nederska-band de BAZZOOKAS in de Melkweg in Amsterdam.

Naast de liefde voor muziek delen de leden van het Studentenkoor Amsterdam uiteraard een liefde voor een feestje.  Na de repetities wordt er geborreld en ook na de concerten drinkt het koor met elkaar en het publiek graag een glaasje. Jaarlijks zijn er een aantal niet te missen feesten, waaronder het SKALA.

In 2017 bestaat het Studentenkoor Amsterdam dertig jaar. Dat wordt gevierd met Mozarts Mis in C klein en het Te Deum van Pärt in maart, en een klapper in het Concertgebouw op dinsdag 20 juni. Samen met het CREA Orkest voert het SKA dan werk van Verdi, Zemlinsky en Mahler uit.

Meezingen?

De eerstvolgende mogelijkheid om je bij het SKA aan te sluiten is naar alle waarschijnlijkheid pas in september 2017. Dan worden open repetities gehouden, waarbij je kunt meezingen en ervaren hoe leuk het SKA is. Je kunt je het hele jaar (ook nu al) voor de open repetities aanmelden bij de secretaris via secretaris@studentenkooramsterdam.nl. Je komt dan op de lijst. Na de open repetities volgt een auditiemoment (of twee). Meer informatie daarover volgt dan ook.

Het SKA repeteert elke woensdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in de muziekzaal van CREA. Na afloop gaan we gezellig borrelen in een café in de buurt. Omdat je pas écht mooie harmonieën krijgt als je zoveel mogelijk samen zingt, is het de bedoeling dat je thuis oefent en altijd aanwezig bent (tenzij je natuurlijk een geldige reden hebt). Daarnaast hebben we per project een (verplicht) koorweekend. Ook zijn er geregeld leuke feestjes, zoals de kersttruienborrel en het jaarlijkse gala (Skala).

De jaarlijkse contributie voor de cursus van CREA is 153 euro voor voltijdstudenten, 225 euro voor werknemers en afgestudeerden van de UvA of HvA, en 300 euro voor alle anderen (onder voorbehoud voor 2017-2018).

 

010-fx2_0058

Koorleden

Sopraan: Sarah Aly, Yke de Boer, Nynke Boiten, Sara Corbey, Sophie Dinglinger, Tara Elsen, Sarah-Katharina Hoppner, Rosanne Hoenderdos, Ina Klamer, Hannah Lutzenberger, Jolijn Peters, Eva van der Post, Merel Roobeek, Liesbeth Schillemans, Amber Tijsma, Tina Varkevisser, Teresa Veerman, Eline Verburg, Sylvia Vermeulen, Leanna Vis, Rosie Voorthuis.

Alt: Afke van Aller, Simone de Boer, Caitlin Boonstra, Birte Carelse, Leonoor Coppoolse, Esther Dekker, Sanne van den Driesschen, Eline Feenstra, Carien Groot, Lisalot Holleman, Alissa Kerklingh, Leonie Koopman, Katjoesja Kruiger, Lotte Lepoutre, Marleen Maris, Lieke Moonen, Lynette Peeters, Aya Polderman, Sofiya Popova, Annet Pots, Marlou van Rijn, Lilia Romero, Britt Ruigrok, Rilke Snoeren, Rosa Vaalburg, Floortje Vermeulen,  Anouk van der Vossen, Anne Wierenga, Hester van Woudenberg.

Tenor: Ilari Anemaet, Jeroen Bakker, Abel Bosma, Sam Coxon, Daan Doeleman, Johan Hibender, Bram Jaarsma, Pablo Kamsteeg, Joost Meulman, Jan Munters, Mark Nijland, Michiel van der Padt, Hanno Reeder, Maurits Ros, Job Sollman, Imre van Son, Laurens Verhoef, Siebert Wielstra.

Bas: Paulus van Aalstede, Thomas van Barneveld, Thomas Batelaan, Frank Bijvank, Remy Carre, Jelle Don, Philippe van Dordrecht, Reinier Garretsen, Dieks van Gogh, Jason Hillebrand, Simon Hofman, Reinder Hoogeboom, Thomas Kaspers, Lars Klamer, Tommie Leisink, Jeen de Leur, Boris Post, Maarten van Schravendijk, Maurice Versteegh, Stijn Voet, Sander Westerveld.

De dirigent

Wat is het toch een leuke vent

Servaas Schreuders (1965) is sinds 2008 dirigent en artistiek leider van het Studentenkoor Amsterdam. Volgend jaar zullen wij dus nog een feest te vieren hebben, het tienjarig jubileum van onze dirigent!

Servaas studeerde trombone aan het Maastrichts Conservatorium. In 1992 volgde hij een applicatiecursus koordirectie bij de toenmalige SNK (tegenwoordig Unisono) en nam hij diverse keren deel aan de Kurt Thomas Cursus. In 2005 rondde hij de opleiding koordirectie bij Rob Vermeulen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met lof af.

In de afgelopen jaren is hij dirigent geweest van diverse koren, van kinderkoor tot strijdliederenkoor. Ook is hij meerdere keren repetitor geweest bij het Nederlands Studenten Kamerkoor. Vooral ook is hij docent aan het Utrechts Conservatorium voor de opleiding Docent Muziek, als favoriet van menig student.

Servaas leidt de repetities van het SKA met enthousiasme, humor en toewijding. Bovendien heeft hij een geweldig gehoor en hoort hij iedere valse noot waarop hij je met één blik de mond weet te snoeren. Daarna volgt gelukkig altijd de glimlach. Het is ook daarom dat zoveel afgestudeerden zo graag nog blijven hangen bij het SKA. Zij kunnen Servaas niet missen.  Een waardige dirigent.

032-fx2_0114

Servaas Schreuders

SKA-bestuur

Het gezellige, vrolijke en kleurrijke SKA-bestuur breekt regelmatig samen brood en wijn om vervolgens te vergaderen over al die zaken die bij de organisatie van een koor komen kijken. Het repertoire, de concertlocaties, buitenlandreizen, koorweekenden, SKAfans, bijprojecten en de toekomstplannen van het SKA moeten allemaal geregeld worden. Het bestuur heeft daarbij natuurlijk hulp van de commissies, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een excursie naar het buitenland, het organiseren van een flashmob, het vinden van geschikte locaties voor feestjes en borrels, het schrijven van programmaboekjes, het verspreiden van posters, het klaarzetten van het podium en stoelen voor concerten en, heel belangrijk, het klaarzetten en verkopen van die heerlijke zelfgebakken taarten tijdens de concerten.

Samenstelling april 2017:

Voorzitter: Sara Corbey
Secretaris: Dieks van Gogh
Penningmeester: Sander Westerveld
PR: Liesbeth Schillemans
Concertzaken: Thomas Kaspers
Koorzaken: Jolijn Peters

vlnr Thomas, Sara, Liesbeth, Sander, Dieks en Jolijn