Studentenkoor Amsterdam SKA

Vacature Dirigent

Het SKA zoekt een nieuwe vaste dirigent!

Het Studentenkoor Amsterdam in Amsterdam zoekt een Dirigent voor 6 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 01-05-2022

dirigent-gezocht-afbeelding-zonder-info

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een oratoriumkoor van zo’n 80 (oud-)studenten en voert sinds 1987 klassieke en moderne koorwerken uit. Volgens het adagium ‘voor studenten, door studenten’ verspreiden wij met een frisse benadering onze liefde voor koormuziek. Verbondenheid en vriendschap zorgen ervoor dat wij ieder concert weer met heel ons hart zingen en daardoor altijd meer, welluidender en mooier blijken te kunnen dan vermoed!

Per jaar voert SKA twee tot drie projecten uit, waarvan meestal één in samenwerking met een (studenten)orkest of andere musici. Recente hoogtepunten waren de requiems van Brahms en Mozart, Bachs ‘Hohe Messe’ en de Mis voor dubbelkoor van Martin. Het SKA organiseert ieder project één repetitiedag en één repetitieweekend (inclusief bonte avond en een goed feestje). Ook wordt het SKA regelmatig benaderd voor grotere of kleinere bijprojecten en gaan we elke twee à drie jaar op tournee naar het buitenland.

Het SKA is een cursus van CREA cultureel studentencentrum en wordt draaiende gehouden door een zeskoppig bestuur en verschillende commissies. We repeteren van september tot en met juni op de woensdagavonden van 20.00 tot 22.30 uur in de CREA muziekzaal (Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam). Het seizoen start begin september met twee open repetities en een auditiedag voor nieuwe leden.

Per september 2022 is het SKA op zoek naar een dirigent die de toon zet voor onderlinge verbondenheid, muzikale ontwikkeling en bezielde concertuitvoeringen.

Dirigent

6 uur per week

Functieomschrijving
De dirigent leidt de repetities en dirigeert de concerten van het SKA. Naast de wekelijkse repetities op woensdagavond zijn er per jaar meerdere repetitiedagen en -weekenden, plus eventuele bijprojecten en repetities/concerten op tournees in het buitenland.

De dirigent draagt de verantwoordelijkheid voor het artistieke proces en artistieke resultaten van de twee à drie projecten die het SKA elk seizoen uitvoert. Dit kan een grote klassieker zijn (bijvoorbeeld de Johannes Passion of Ein Deutsches Requiem), maar ook modern werk (bijvoorbeeld van Pärt, Poulenc of Escher).

De dirigent werkt nauw samen met het bestuur aan repetitie- en projectplanning en repertoirekeuze; zij/hij/hen is muzikaal/artistiek klankbord voor het bestuur en de repertoirecommissie.

Wij bieden

 • Een plek als dirigent bij het leukste studentenkoor van Nederland!
 • Tachtig enthousiaste, jonge stemmen;
 • Concerten in de mooiste kerken en zalen in Amsterdam en daarbuiten;
 • De mogelijkheid om een breed repertoire uit te voeren;
 • Een lerende omgeving waarin jij je kunt ontwikkelen als dirigent;
 • Een freelance overeenkomst tegen marktconform uurtarief, op basis van kwalificaties en ervaring.

Functie-eisen
Bij het SKA komen studenten op een toegankelijke manier in aanraking met klassieke muziek. Wij zoeken een dirigent die in onze zangers een levenslange liefde voor koorzang wakker maakt, door hen samen tot muzikale hoogtepunten te brengen.

Het SKA is een leerplek voor zowel beginnende als gevorderde zangers. Wij zoeken een dirigent die de ontwikkeling van koorleden van uiteenlopende niveaus weet te stimuleren en ondersteunen.

Het SKA zingt vanuit verbinding. Wij zoeken een dirigent die sfeer maakt en een sociaal betrokken houding heeft naar het koor als organisatie, zowel binnen als buiten de repetities en concerten.

Het SKA is op zoek naar een dirigent die zich voor een langere periode wil binden aan het koor.

Wij zoeken

 • Een bachelordiploma koordirectie of een aantoonbaar vergelijkbaar niveau;
 • Ervaring met het dirigeren van (grote) amateurkoren;
 • De pedagogische vaardigheden om de ontwikkeling van beginnende én gevorderde amateurzangers te stimuleren en ondersteunen;
 • Aantoonbare kennis van en affiniteit met een breed koorrepertoire;
 • Iemand die bijdraagt aan de goede sfeer en onderlinge verbinding in het koor;
 • Een bondgenoot voor het vrijwillige, zes student sterke bestuur;
 • Ervaring met werken met de doelgroep (studenten) is een pre.

Lijkt het je wat om een groep studenten op toon/in toom te houden en ben je enthousiast? Stuur dan je cv (inclusief referenties), motivatiebrief en een video van een paar minuten waarin we je kunnen zien dirigeren voor een koor vóór 1 mei naar sollicitatie@studentenkooramsterdam.nl.

De sollicitatieprocedure bestaat uit een eerste ronde sollicitatiegesprekken (2e helft mei), een tweede ronde gesprekken (half juni) en een proefdirectie op woensdagavond 22 of 29 juni. Een werkbezoek en/of mini-proefdirectie voor een kamerkoortje kan deel uitmaken van de procedure.

Voor vragen kunt u terecht bij Gijs Weijers, voorzitter van Studentenkoor Amsterdam. E-mail: voorzitter@studentenkooramsterdam.nl.

Kijk voor meer informatie ook op www.crea.nl.