Studentenkoor Amsterdam SKA

koor

Het SKA

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een oratoriumkoor van 80 (oud-)studenten uit Amsterdam. Sinds 1987 voert het SKA klassieke en moderne koorwerken uit. Het ene project zingt het koor a capella, het andere in samenwerking met een (studenten)orkest. De zangers werken iedere woensdag aan een divers repertoire en geven driemaal per jaar concerten op de mooiste locaties binnen en buiten Amsterdam.

De concerten zijn de muzikale kers op de SKA-taart, waarmee het koor volgens het adagium voor studenten, door studenten  met een jeugdige benadering de liefde voor koormuziek proberen te verspreiden. De kerkbanken worden tijdens de uitvoeringen dan ook niet alleen gevuld door een vaste fanclub bestaande uit trotse ouders en grootouders, maar ook door jongelingen die kunnen genieten van de muziek.

Moderne a-capella werken van Whitacre, Glass en Pärt kwamen de afgelopen jaren voorbij, net als koorwerken van onder andere Rheinberger, Kodály, Kreek en MacMillan. Daarnaast werkt het SKA ook regelmatig aan grotere projecten zoals de Hohe Messe van Bach en het Requiem van Mozart.

In 2022 bestond het Studentenkoor Amsterdam vijfendertig jaar, wat gevierd is met een uitgebreid Lustrumdiner en feest waar ook oud leden waren uitgenodigd. Het koor is tevens op tournee gegaan naar Genova in Italië en heeft concerten gegeven in o.a. Genova en Lerici en een gevangenis.

Het SKA zingt naast haar concerten graag in bijprojecten. Op 4 mei 2018 zong het SKA tijdens de dodenherdenking bij een dansvoorstelling van Trois in Undercurrent als deel van Theater na de Dam. In 2019 trad het koor op met Ellen ten Damme in het concertgebouw. In de zomer van 2021 gaf het SKA een concert voor de Lionsclub Noordoostpolder tijdens hun vaSKAntie. In maart 2022, zongen ze mee bij de voorstelling Dwars tijdens het Opera Forward Festival in de Stopera. Afgelopen jaar is er onder andere meegezongen in een performance van kunstenaar Ed Atkins tijdens het Holland Festival.

Het SKA bestaat uit een diverse groep mensen, tussen wie al zingend veel vriendschappen zijn ontstaan. De leden delen, naast de liefde voor muziek, ook de liefde voor een feestje. Na de repetities wordt er geborreld, en ook na de concerten drinkt het koor graag een glaasje met het publiek en met elkaar. Jaarlijks zijn er een aantal niet te missen feesten, waaronder het Skala. Ook buiten het zingen ondernemen SKA’ers graag van alles met elkaar: ze gaan samen naar de film, op vakantie of naar feestjes. Er zijn zelfs leden die samen onder één dak wonen.

Koorleden

Sopraan: Akvilė Laugalytė, Amelie Homp, Annica Vieser, Elianne van Randen, Ella Stenstedt, Ellen Verheijen, Fanny Keisalaa, Feline van Leeuwen, Janneke van den Boom, Juliette Geradts, Karen van der Ploeg, Mo Tellegen, Pauline Haenen, Rebecca van Dorrestein, Saar Bakker, Sophie Dinglinger, Zita Mees.

Alt: Aimee Gorman, Anne van Rijn, Anne Wierenga, Caitlin Boonstra, Carlijn Peek, Chaja Girard, Dieuwke Papma, Eline Feenstra, Iris van der Werff, Isabella Keppy, Jana Hermans, Julia Kloppenborg, Lea Stadler, Liesje Leertouwer, Lisette van Alewijk, Lydia Leibbrandt, Maartje Spaargaren, Marrit Woudwijk, Maud Briët, Mila Bonnema, Milou Francisca, Nienke Groskamp, Nina Ubozhenko, Rinnah Post, Sarah Dukic, Sofia d’Arcio, Roosmarijn Jansen.

Tenor: Abel Bosma, Akshay Ramachandran, Andrew Kambel, Benedikt Meylahn, Benjamin Schmidt, Gijs Weijers, Hidde Veeneman, Koen Leenaers, Manuel Van, Mark Akkermans, Nina Kaiser, Seger Bauwens, Siem Teusink, Soma Tamás Breitner, Thomas van der Sommen, Wieland de Kruif.

Bas: Ardjano Mark, Boris Verhaagen, Cas Schutte, Casper Bommezij, Frank de Morrée, Freddie te Roller, Gionata Bouché, Hidde Klein Nagelvoort, Jelle Don, Jelte de Jong, Maximilian Freier, Nick van der Woude, Sean Richardson, Semwell Ferrari, Stijn Voet, Sybren Gabel, Thomas Batelaan, Tijmen van Tol, Titus van Gent.

*In cursief zijn de stemgroepcoördinatoren aangegeven.

De dirigent

Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie, aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Al bijna dertig jaar is hij verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Ook in de koor- en orkestwereld is Boudewijn Jansen een bekende naam: sinds 2003 is hij artistiek leider van het befaamde Toonkunstkoor Amsterdam, welke veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Hij heeft vele vooraanstaande koren gedirigeerd, zoals het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor en was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. 

Zijn kennis en kunde brengt hij over door dirigenten, repetitoren en zangers te coachen en te doceren. Daarnaast componeert hij onder de naam David van der Linde veelal vocale werken. Zijn gezin en het buitenleven rond zijn landelijke woning vormen hiervoor een grote bron van energie en inspiratie. Het SKA kijkt er enorm naar uit om verder te groeien onder zijn muzikale en artistieke leiding!

Wil je meer weten over onze dirigent? Kijk dan eens op zijn website: www.boudewijnjansen.nl

boudewijnjansen-hr-photo_simonvanboxtel-0581

Fotograaf: Simon van Boxtel

SKA-bestuur

Het gezellige, vrolijke en kleurrijke SKA-bestuur breekt regelmatig samen brood en wijn om vervolgens te vergaderen over al die zaken die bij de organisatie van een koor komen kijken. Het repertoire, de concertlocaties, buitenlandreizen, koorweekenden, SKAfans, bijprojecten en de toekomstplannen van het SKA moeten allemaal geregeld worden. Het bestuur heeft daarbij natuurlijk hulp van de commissies, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een excursie naar het buitenland, het organiseren van een flashmob, het vinden van geschikte locaties voor feestjes en borrels, het schrijven van programmaboekjes, het verspreiden van posters, het klaarzetten van het podium en stoelen voor concerten en, heel belangrijk, het klaarzetten en verkopen van die heerlijke zelfgebakken taarten tijdens de concerten.

Samenstelling sinds augustus 2023:

Voorzitter:  Maud Briët
Secretaris:  Jana Hermans
Penningmeester:  Hidde Klein Nagelvoort
Publieke Relaties:  Isabella Keppy
Concertzaken:  Mila Bonnema
Koorzaken:  Chaja Girard

 

CREA

SKA is onderdeel van CREA, het cultureel studentencentrum van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Wil je een inspirerende cursus volgen, een repetitieruimte huren, subsidie voor je studentenactiviteit aanvragen of meeslepend theater/ scherp debat bezoeken? Dan kun je als student nergens in Amsterdam beter en goedkoper terecht dan bij CREA: www.crea.nl.