Studentenkoor Amsterdam SKA

koor

Het SKA

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een oratoriumkoor van 80 (oud-)studenten uit Amsterdam. Sinds 1987 voert het SKA klassieke en moderne koorwerken uit. Het ene project zingt het koor a capella, het andere in samenwerking met een (studenten)orkest. Onder leiding van dirigent Servaas Schreuders werken de zangers iedere woensdag aan een divers repertoire en geven ze twee- tot driemaal per jaar concerten op de mooiste locaties binnen en buiten Amsterdam.

De concerten zijn de muzikale kers op de SKA-taart, waarmee het koor en Servaas volgens het adagium voor studenten, door studenten met een jeugdige benadering de liefde voor koormuziek proberen te verspreiden. De kerkbanken worden tijdens de uitvoeringen dan ook niet alleen gevuld door een vaste fanclub bestaande uit trotse ouders en grootouders, maar ook door jongelingen die kunnen genieten van de muziek.

De laatste jaren zong het SKA werk van o.a. Brahms, Schumann, Pärt, en Poulenc en deed het grotere projecten als Bachs Matthäus- en Johannes-Passion, Mozarts Mis in c klein, Faurés Requiem en de Mis voor dubbelkoor van Martin.

In 2017 bestond het Studentenkoor Amsterdam dertig jaar. Dat heeft het koor toen uitgebreid gevierd, met als klapper het jubileumconcert in het Concertgebouw op dinsdag 20 juni. Samen met het CREA Orkest voerde het SKA werk van Mahler, Verdi en Zemlinsky uit. Daarna trokken koor en orkest richting het Zuiden, om op tournee te gaan. Het SKA en het CREA Orkest deden de steden Freising en Bologna aan, waar zij hetzelfde romantische programma nog eens drie keer ten gehore brachten, waaronder in de basiliek San Petronio.

Het SKA zingt naast zijn concerten graag in bijprojecten. In maart 2016 trad het koor op met Ellen ten Damme en saxofoonkwartet Artvark. In mei 2016 was het SKA een van de acts op het Festival International de Musique Universitaire (FIMU) in het Franse Belfort. Het SKA verzorgde in januari 2017 een flashmob tijdens een concert van Nederskaband BAZZOOKAS in de Melkweg. En op 4 mei 2018 zong het SKA tijdens de dodenherdenking bij een dansvoorstelling van Trois in Undercurrent als deel van Theater na de Dam.

Het SKA bestaat uit een diverse groep mensen, tussen wie al zingend veel vriendschappen zijn ontstaan. De leden delen, naast de liefde voor muziek, ook de liefde voor een feestje. Na de repetities wordt er geborreld, en ook na de concerten drinkt het koor graag een glaasje met het publiek en met elkaar. Jaarlijks zijn er een aantal niet te missen feesten, waaronder het Skala. Ook buiten het zingen ondernemen SKA’ers graag van alles met elkaar: ze gaan samen naar de film, op vakantie of naar feestjes. Er zijn zelfs leden die samen onder één dak wonen. Ook ging een deel van het koor in augustus 2018 naar het grote korenfestival Europa Cantat in Tallinn.

 

Koorleden

Sopraan: Amber Tijsma, Christine Steinle, Elianne van Randen, Eline Verburg, Imke van Herk, Iris Don, Karen van der Ploeg, Laura Thiel, Leanna Vis, Lisa Schmit, Merel Roobeek, Merinde de Fluiter, Nina van Rossem, Nynke Jorna, Pauline Haenen, Rebecca Sier, Saar Bakker, Sarah Aly, Sjoerdje Bruinsma, Sophie Dinglinger, Sylvia Vermeulen, Tina Varkevisser & Vera Götze.

Alt: Afke van Aller, Anne Wierenga, Anne van Rijn, Annet Pots, Birte Carelse, Caitlin Boonstra, Dieuwke Papma, Eline Feenstra, Eva Brave, Ina Klamer, Iris van der Werff, Katharina Kunze, Lea Volke, Lieke Moonen, Linnea Thomander, Lisa van Dijck, Lisette van Alewijk, Lynette Peeters, Maartje Spaargaren, Marrit Woudwijk, Nina Kaiser, Puck Hazenberg, Rosa Vaalburg & Sabine Rosema.

Tenor: Abel Bosma, Benjamin Schmidt, Bram Jaarsma, Daan Doeleman, Diederik van Langen, Gijs Weijers, Jeroen Krijnen, Laurens Verhoef, Manuel Van, Momo Schaap, Nicolò de Bigontina, Øyvind Russwurm, Siebert Wielstra, Thomas van der Sommen, Tycho Tax & Yorick Waardenburg.

Bas: Boris Post, Daan Mulder, Dieks van Gogh, Felix Corporaal, Freddie te Roller, Jason Hillebrand, Jelle Don, Jelte de Jong, Jim Korink, Lars Klamer, Miles Yucht, Peer van Tetterode, Philippe van Dordrecht, Remy Carre, Sacha Palies, Sander de Jong, Sander Westerveld, Stijn Voet, Thomas Batelaan & Tijmen Van Tol

De dirigent

Wat is het toch een leuke vent

Servaas Schreuders (1965) is sinds 2008 dirigent en artistiek leider van het Studentenkoor Amsterdam. We hebben dus wat te vieren dit jaar, het tienjarig jubileum van onze dirigent!

Servaas studeerde trombone aan het Maastrichts Conservatorium. In 1992 volgde hij een applicatiecursus koordirectie bij de toenmalige SNK (tegenwoordig Unisono) en nam hij diverse keren deel aan de Kurt Thomas Cursus. In 2005 rondde hij de opleiding koordirectie bij Rob Vermeulen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met lof af.

In de afgelopen jaren is hij dirigent geweest van diverse koren, van kinderkoor tot strijdliederenkoor. Ook is hij meerdere keren repetitor geweest bij het Nederlands Studenten Kamerkoor. Vooral ook is hij docent aan het Utrechts Conservatorium voor de opleiding Docent Muziek, als favoriet van menig student.

Servaas leidt de repetities van het SKA met enthousiasme, humor en toewijding. Bovendien heeft hij een geweldig gehoor en hoort hij iedere valse noot waarop hij je met één blik de mond weet te snoeren. Daarna volgt gelukkig altijd de glimlach. Het is ook daarom dat zoveel afgestudeerden zo graag nog blijven hangen bij het SKA. Zij kunnen Servaas niet missen.  Een waardige dirigent.

032-fx2_0114

Servaas Schreuders

SKA-bestuur

Het gezellige, vrolijke en kleurrijke SKA-bestuur breekt regelmatig samen brood en wijn om vervolgens te vergaderen over al die zaken die bij de organisatie van een koor komen kijken. Het repertoire, de concertlocaties, buitenlandreizen, koorweekenden, SKAfans, bijprojecten en de toekomstplannen van het SKA moeten allemaal geregeld worden. Het bestuur heeft daarbij natuurlijk hulp van de commissies, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een excursie naar het buitenland, het organiseren van een flashmob, het vinden van geschikte locaties voor feestjes en borrels, het schrijven van programmaboekjes, het verspreiden van posters, het klaarzetten van het podium en stoelen voor concerten en, heel belangrijk, het klaarzetten en verkopen van die heerlijke zelfgebakken taarten tijdens de concerten.

Samenstelling sinds december 2019:

Voorzitter: Nina Kaiser
Secretaris: Eva Brave
Penningmeester: Iris Don
PR: Vera Götze
Concertzaken: Jason Hillebrand
Koorzaken: Abel Bosma

bestuursfoto-lente-2020

v.l.n.r. (bovenrij eerst): Jason Hillebrand, Abel Bosma, Vera Götze, Eva Brave, Iris Don en Nina Kaiser